Paras tapa auttaa on oman näköinen

Viime viikolla kaupunkikuvassa näkyi taas tuttuja nälkäpäivän liivejä ja lippaita. Olen yksi niistä kiireisistä, joiden osallistuminen maailman hädänalaisten auttamiseen jää helposti kolikon kilahdukseen keräyslippaassa tai adressin allekirjoittamiseen Facebookissa. Hiljattain opin kuitenkin ilokseni, että auttaminen voi myös olla jotain muuta. Se voi olla esimerkiksi oman ammattitaidon tarjoamista niille, jotka tekevät konkreettista auttamistyötä.spr_icf

Kesäkuussa ammatticoachien järjestö ICF Finland ja Suomen Punainen Risti aloittivat yhteistyönä pilottiprojektin, jossa kolmen ammatticoachin avulla vahvistettiin vapaaehtoistyöntekijöiden johtajuustaitoja. Yhtenä projektin osallistujana aloitin coaching-prosessin SPR:n Laajasalon osaston puheenjohtajan Teemu Väisäsen kanssa kesäkuussa. Tapaamisia oli kesän aikana kolme ja syyskuun lopulla tapasimme vielä kerran. Hyvien kokemusten myötä projektin on nyt aloittanut jo 20 coaching-paria.

Kokemus oli minulle erittäin antoisa, sillä järjestöpuolen johtaminen on hiukan erilaista kuin yritysmaailmassa. Teemu puolestaan kertoi lähteneensä projektiin avoimin mielin, mutta yllättyneensä positiivisesti etenkin siitä, miten yksilöllistä valmennus oli ja miten hyvin se sopi myös järjestöpuolen luottamustoimeen. Teemu oli myös sitä mieltä, että hänen valmennuksensa hyödyttää koko työyhteisöä: ”Uskon, että kirkastamalla omaa tehtävänkuvaani sekä tavoitteitani, voin entistä tehokkaammin toimia osastoni puheenjohtajana. Jakamalla vastuuta, voin osaltaan motivoida muita vapaaehtoisia sekä vähentää omaa työtaakkaani, minkä seurauksena voin käyttää enemmän aikaa keskeisempien tehtävien hoitamiseen.”

Teemun mielestä antoisinta coachingissa oli muun muassa se ulkopuolinen apu, joka palauttaa peruskysymysten äärelle sekä prosessin tarjoama alusta itsepohdiskelulle.  Työssä kuin työssä rutinoituu helposti. ”Siksi onkin hyvä muistuttaa itseään, että mitä tällä työllä voi parhaimmillaan saada aikaan – kuinka toimintasuunnitelmat muuttuvat toimintaryhmiksi ja sähköpostiviestien vastaanottajat uusiksi vapaaehtoisiksi.”, Teemu kertoi antamassaan palautteessa.

Teemu antoi kympin arvosanan coachingille ja suosittelisi sitä ehdottomasti muillekin. Minä sain ammatillisesti tärkeän kokemuksen lisäksi osallistua välillisesti hyväntekeväisyyteen ja nyt rohkaisen puolestani kaikkia katsomaan auttamismahdollisuuksia uudesta kulmasta. Mikä avustusjärjestö tai taho on sinun sydäntäsi lähellä? Voisiko ammattitaidostasi olla heille hyötyä?apulainen

P.S. SPR:llä on monen näköistä vapaaehtoistoimintaa, lähde ennakkoluulottomasti katsomaan paikallisosastosi tilaisuuteen, olisiko sinun osaamisellesi käyttöä. Ja jos tähän hätään ei löydy sopivaa auttamiskanavaa, niin nälkäpäiväkeräyskin jatkuu lokakuun loppuun asti.

Lisätietoja ICF Finlandin ja Suomen Punaisen Ristin yhteistyöstä

Lisätietoja coachingista

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *