Enneagrammia pähkinänkuoressa

Enneagrammin esittely lyhyesti on haastavaa, joten piirsin sen olennaisimmista piirteistä kuvan. Persoonallisuustyylejä hahmottava menetelmä on saanut nimensä yksinkertaisesti kreikan kielen sanoista ennea (9) ja grammi (kuvio). Enneagrammista on henkilökohtaisen kehittymisen lisäksi hyötyä työelämässä.

Enneagrammin yhdeksän erilaista persoonatyyliä on kuvattu kuvan oikeassa laidassa. Vasemmalla on enneagrammille tyypillisiä käsitteitä kuten siivet, stressi- ja kasvusuunnat sekä vaistomuunnelmat. Siivistä puhutaan, kun oman tyylin vierestä löytyvistä tyyleistä tulee piirteitä persoonaan. Esimerkiksi kakkosen vieressä on siivet yksi ja kolme. Stressi- ja kasvusuunnat on kuvattu ympyrässä nuolilla ja ne osoittavat niihin suuntiin, joissa meillä on kehitettävää tai kasvun varaa.  Vaistomuunnelmia on jokaisen yhdeksän tyylin sisällä kolme eli ympyrältä löytyy 27 erilaista vaistomuunnelmaa.

Enneagrammi itsetuntemus persoonatyylit työssä coaching valmennus
Enneagrammi  pähkinänkuoressa

 

Kuvan alareunassa oleva merkintä ”5xA” viittaa Dave Danielsin kasvun prosessiin. Sen viisi vaihetta on kuvattu alhaalla  olevan enneagrammisymbolin ympärille: tiedosta, hyväksy, arvosta, toimi ja harjoita. Enneagrammin historia ulottuu hyvin pitkälle, jopa aikaan ennen ajanlaskumme alkua. Kolme vasemmassa alanurkassa mainittua henkilöä ovat vaikuttaneet siihen, miten enneagrammia tänä päivänä käytetään. Piirroksessa vasemmalla on myös esitelty enneagrammimallin kolme voimavarakeskusta. Tyyleistä 2, 3 ja 4 kuuluvat tunnekeskukseen, 5,6, ja 7 ajattelukeskukseen ja 8, 9, ja 1 kuuluvat keholliseen vaistokeskukseen. Lisätietoja löytyy paljon, suomenkielisestä wikipediasta löydät lisää hyödyllisiä linkkejä.

Enneagrammi on hyödyllinen työelämässä niin tiimien muodostamisessa kuin johtajien kehittymisessäkin. sen avulla saa lisäymmärrystä coaching-tilanteisiin, kehityskeskusteluihin ja yhteistyöhön. Tästä pääset aiempaan kirjoitukseeni Enneagrammi-tyylit työpaikalla.

Kiinnostuitko? Käy tekemässä itsetuntemustehtävä osoitteessa: www.enneagrammia.fi. Voit varata minulta ajan enneagrammi-haastatteluun, jos haluat tietää lisää omasta persoonallisuustyylistäsi. Työyhteisöille teen työpajoja, joissa tutustutaan sekä omaan että kollegoiden persoonallisuustyyleihin. Niistä saa hyviä käytännön ideoita tunneälyn kehittämiseen ja omaan arkeen. Lähde rohkeasti tutustumaan itseesi!

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *